Jean Goulley & Fils

Jean Goulley & Fils

Økologisk Chablis siden 1991

Kvalitetsorienteret famillie-domaine i Chablis, som har fremstillet økologiske vine siden 1991. Vinhuset består egentlig af to domæner, Domaine Jean Goulley & Fils og Domaine Philippe Goulley, men reelt er der tale om samme vinhus og samme ejere. Vinhuset er beliggende i landsbyen La Chapelle-Vaupelteigne, 4-5 km fra bykernen i Chablis (by), og ledes til daglig af Philippe Goulley som er søn af Jean Goulley, der har lagt navn til de vine vi importerer.

Philippe, der er en ildsjæl og dygtig vinbonde, trådte selv ind i familievirksomheden i midten af 80’erne. Helt fra begyndelsen af nærede han et brændende ønske om at dyrke økologisk landbrug, - som en af de første i distriktet. Han påbegyndte den økologiske konvertering i 1991, og i 2005 blev hele produktionen certificeret økologisk.

Huset besidder i alt ca. 18 hektar marker, og produktionen lyder på i alt ca. 120.000 flasker. Produktionen er fordelt på ca. 40-50% Petit Chablis, 40% Chablis og 10% Chablis 1er Cru fra hhv. cru'erne Fourchaume, Mont de Milieu og Montmains. Vi har valgt at fokusere på den almindelige Chablis, som vi mener er en virkelig god og arketypisk repræsentant for typen, og så hans Fourchaume,  altså den ene hans i alt tre 1er Crus. At vi valgte at fokusere på denne skyldes alene det faktum, at dette var vinen der imponerede os klart mest, da vi smagte dem for første gang. At Fourchaume så samtidig er alment anerkendt som Chablis 1er Cru ”par excellence”; en af de vigtigste og mest respekterede 1er crus i hele distriktet overhovedet, var blot en understregende faktor.

Produktionsfilosofien bærer præg af Philippes uhyre detaljeorienterede tilgang i mark og i kælder. Vinene fremstilles helt traditionelt, uden brug af kulturgær og med så lavt tilsætning af sulfitter som muligt, så terroiret får lov at sætte sit maksimale præg på vinene.

Selvom Chablis teknisk set hører til under Bourgogne-distriktet, er det vigtigt at pointere, at Chardonnay herfra oftest (og traditionelt) har et helt andet udtryk end vinene fra fx Côte de Beaune. Udtrykket er, og bør være, synes vi, skarpere, mere stringent, mineralsk og ”flintet”. Et udtryk der gør Chablis skattet verden over, og bidrager til at give Chablis sin helt egen distinkte karakter.