På lager

Etna Rosso "Contrada Santo Spirito"

Ny top-Etna fra den talentfulde danske winemaker, Anne-Louise Mikkelsen...
Pris
349,00 DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.200 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Om vinen:

Contrada Santo Spirito er danske Anne-Louises seneste vin, og allerede udråbt til en af appellatonens fineste eksempler.

Vinen er fremstillet på 100% Nerello Mascalese høstet fra Albarello-stokke som vokser i ca. 750 meters højde på vulkanen Etna, i Comune di Castiglione di Sicilia e Randazzo (CT). Stokkene er beplantet med en tæthed på 8.000 stokke pr. hektar, og markerne er nord-nordøst eksponerede. Jordbunden er mørk, dyb, porøs, bestående af primært vulkansk aske med en mindre andel sand.

Der blev fremstillet blot 3.024 flasker af vinen i første årgang, 2015, en årgang som udfordrede de producenter der var for længe om at høste. Høsten fandt i Louises tilfælde sted i midt oktober.

Al høst foregik manuelt, og efter selektering og afstilkning fulgte blidt pres (persning) og 24 timers cold soak ved 10°. Herefter startede den alkoholiske gæring langsomt op, og i løbet af 6 dage, hvor gæring blev fuldendt med skindkontakt, blev vinen presset og lagt på 300 liters nye fade af fransk eg, for malolaktisk gæring og efterfølgende modning i 13 måneder. Efter tapning hvilede vinen 6 måneder inden den var klar til frigivelse.

Anne-Louise anvender sulfitter i et yderst begrænset omfang. I 2015-tilfældet blev der tilsat ca. 10 mg. pr. liter under persning og det samme umiddelbart før tapning.

Vinen har en elegant lys frugt med nuancer hen ad jordbær, kirsebær og hindbær, og den typiske mineralske stil fra det særlige vulkanske terroir. Vinen byder god kompleksitet med delikate florale indtryk som rosenblade, og krydrede indtryk af sødmefuld spice i form af fx kryddernellike.

Contrada Santo Spirito er en stor vin, der allerede nu giver en fantastisk oplevelse, men som inden for 8-12 år vil udvikle sig endnu større.

Vinen er endnu et glimrende eksempel på, at Sicilien og elegance rent faktisk er forenelige størrelser. Der laves fantastisk vin på Etnas skråninger, vin som er sammenlignelig med vinene fra køligere klimaer som i fx Piemonte og Bourgogne.

Bør iltes grundigt og nydes i store åbne glas ved ca. 16-18°.

Specifikationer:

Druesammensætning: 100% Nerello Mascalese (Massale-klon).

Lagring: 13 mdr. 300 liters fade af fransk eg, 6 mdr. på flaske.

Distrikt: Etna, Sicilien.

Alkohol: 13,5%.

Årlig produktion: ca. 3.024 flasker.

Om producenten:

Det sicilianske vinhus Tenuta di Aglaea ejes og drives af den unge danske ambitiøse wine maker Anne-Louise Mikkelsen, som gennem mere end 10 år har arbejdet inden for vinens verden, med ophold i både Frankrig og Italien. I Frankrig var hun med til at fremstille vin i Bourgogne, og Italien har hun været inde over projekter i Toscana, før kærligheden faldt på vinene fra Etna og vinhuset Tenuta di Aglaea.

Her har Anne-Louise fundet et helt og aldeles unikt terroir med en porøs, nærmest sort, jordbund bestående af størknet lava og aske, der er hærdet lag på lag gennem tiden. Markerne er beplantet med den lokale sort Nerello Mascalese, de fleste små Albarello-buske, en unik sort som er et levn fra før Phylloxera satte ind. Det er tale om yderst fertil jord, rig på næring og mineraler, og dermed også en jordbund der er ideel til fremstilling af virkelig spændende vin. Og flere af stokkene er op mod 100 år gamle.

Etna-appellationen er på mange måder anset som et af de mest interessante vindistrikter i Italien pt., og i mange gastronomiske kredse nyder den godt af en decideret "hip-faktor". Og det er der en helt naturlig forklaring på: Man finder ikke vine mange steder, der har så tydeligt et terroir-præg som vinene herfra, vine med et så særegent og distinkt udtryk.

Etna-vinene er meget karakteristiske, anderledes og identificérbare. De har et krystalklart udtryk, man kun forbinder med vinene fra området, og de er både elegante, nærmest burgundiske, de er mineralske, og så har de denne helt karakteristiske tørstoffornemmelse. I Nerello Mascalese-druen, som er hoveddruen, finder man en druetype som på mange måder giver sig til udtryk i en slags "Pinot Noir møder Nebbiolo"-stil. Her er elegance, fine detaljer, spændstighed og - i de større vine - tyngde.

Etna-vine er ikke alene unikke vine i en unik stil, de er også fremstillet under helt unikke vilkår. Det er udfordrende at dyrke vin på en aktiv vulkan, hvor det næste udbrud i princippet kan udslætte vinplanterne med aske eller brænde markerne af med flydende lava. Anne-Louise Mikkelsen fortæller, at det bestemt ikke er sjældent, at man får aske i håret under markarbejdet. Et tydeligt bevis på, hvor reel truslen i virkeligheden er, især for producenterne længst oppe af Etna, såsom Tenuta di Aglaea.

Navnet på vinhusets topvin til og med årgang 2011 var ”N*Anticchia”, som kommer af siciliansk dialekt, hvor betydningen er ”lille”. Navnet referer til størrelsen af Anne-Louises første vinmark, Passo Cannone (0,5 hektar), som blev købt i 2005. Fra og med årgang 2012 hedder topvinen "Annacare".

Udover denne fremstilles der de tre øvrige Nerello Mascalese-vine; "Aglaea", "Thalìa" og "Contrada Santo Spirito". Dertil kommer hvidvinen "Bianco Sicilia", ligeledes fremstillet på Etna.

Produktionen er naturlig og med den største respekt for miljøet. Der vil være opnået fuld økologisk certificering i 2020.

Den samlede produktion løber op i alt ca. 23.000 flasker årligt.